Az aktuális webdesign trendek 2023-ban

Webdesign 2023-as trendek

Az online világ folyamatosan változik és fejlődik. Éppen ezért elengedhetetlennek tartom lépést tartani az aktuális webdesign trendekkel. Az idei évben is rengeteg izgalmas trend jelenik meg és számunkra, kisvállalkozók számára, nagy kihívást jelenthet lépést tartanunk. Könnyű lemaradni az új trendekről, ami hátráltathatja a vállalkozást. Magam is átéreztem, hogy a webdesign terén folyamatosan megjelennek újabb és újabb trendek, melyek hatással vannak a felhasználói élményre, a konverziókra és az online jelenlétre. Sok kisvállalkozó tulajdonos azonban nem mindig veszi észre ezeket a változásokat és hajlamosak lemaradni az aktuális trendekről. Ez pedig komoly hátrányokkal járhat: hátráltathatja a vállalkozás növekedését és sikerét.

Miközben a versenytársak folyamatosan frissítik, fejlesztik weboldalaikat az új trendeknek megfelelően, azok a vállalkozások, amelyek nem tartanak lépést, könnyen elavultnak tűnhetnek a látogatók szemében. Ezáltal csökkenhet az oldalra látogatók száma, a felhasználók elégedetlensége növekedhet, végül pedig a konverziós arányok is visszaeshetnek.

Az új webdesign trendekkel való lépéstartás elengedhetetlen a sikeres online jelenlét érdekében. Az alábbiakban nézzünk pár webdesign trendet, ami a 2023-as évet jellemzi:

 1. Színes minimalizmus: az egyszerűség és a minimalizmus színes elemekkel kombinálva – merész és élénk színek letisztult designokkal.
 2. Mozgás és animációk: görgetési animációk, mikrointerakciók és mozgó elemek a weboldalak érdekesebbé és élvezetesebbé tétele érdekében.
 3. Holografikus és 3D hatások: a 3D és holografikus effektek fokozzák a látogatók érdeklődését és teszik az oldalakat emlékezetessé.
 4. Sötét mód: Az energiatakarékos és szemkímélő sötét hátterű felületek kiemelik az információkat és tisztább megjelenést eredményeznek.
 5. AR (Augmented Reality) és VR (Virtual Reality) integráció: az AR és VR technológia online vásárlási élményekben és interaktív megoldásokban jelennek meg.
 6. Illusztrációk és képesített tartalom: egyedi illusztrációk és képesített tartalom segít kiemelkedni és emlékezetessé tenni az oldalakat.
 7. Adatvezérelt design: Az adatokra alapozott webdesign stratégiák személyre szabott és hatékony élményt nyújtanak a látogatóknak.

1.) A színes minimalizmus olyan tervezési stílus, amely kombinálja a minimalizmus egyszerűségét és letisztultságát a színek és színhasználat kreatív játékával. Ez a stílus egyfajta egyensúlyt teremt a visszafogottság és a színvonalas vizualitás között.

A hagyományos minimalizmusra jellemző a kevesebb, de céltudatosan megválasztott elemek használata, a tiszta vonalak, a fehér háttér és a minimális de hatásos színek alkalmazása. Azonban a színes minimalizmusban az egyik fő vonás, hogy a színek szerepet játszanak a stílusban, és nem korlátozódnak a hagyományos minimalista színpalettákra.

A színes minimalizmus jellemzői:

 1. Színhasználat: A színes minimalizmusban a tervezők nem félnek használni élénk, gazdag vagy merész színeket. Ezek a színek lehetnek harmonikusak és jól összehangoltak, vagy éppen kontrasztosan kerülhetnek egymás mellé, ami izgalmas és vonzó megjelenést eredményez.
 2. Egyszerű formák: A színes minimalizmusban továbbra is megtartják a minimalista tervezés alapelveit, például az egyszerű formákat, sík dizájnt és tiszta vonalakat. Az elemek nem túlzsúfoltak vagy túlbonyolítottak.
 3. Negatív tér kihasználása: Az üres területek vagy negatív tér kihasználása továbbra is fontos része a színes minimalizmusnak. Az üres területek segíthetnek a színek megkülönböztetésében és a látvány kiegyensúlyozásában.
 4. Funkcionalitás: A színes minimalizmusban a színek nem csak a látvány miatt vannak jelen, hanem funkcionális szempontból is fontosak. Például egy szín megkülönböztetheti a különböző funkciókat, vagy segíthet a navigációban és az információk érthetőségében.

A színes minimalizmus egy modern és kreatív megközelítést jelent a minimalista tervezésben, és lehetőséget nyújt a tervezőknek arra, hogy kiemelkedő és egyedi megjelenést adjanak a weboldalaknak, alkalmazásoknak vagy más digitális projekteknek. Ez a stílus tetszetős és felhasználóbarát élményt eredményezhet, miközben megőrzi a minimalista dizájn egyszerűségét és hatékonyságát.

2.) A mozgás és animáció a digitális tervezés és webfejlesztés területén olyan vizuális elemekre utal, amelyek megfelelően kialakítva életre keltik a weboldalakat, alkalmazásokat vagy más digitális tartalmakat. Ezek az animációk és mozgások lehetnek egyszerű, finom hatásoktól kezdve, például mikrointerakciók, egészen bonyolult, látványos animációkig.

A mozgás és animációk alkalmazása a digitális tervezésben számos előnnyel jár:

 1. Felhasználói élmény javítása: Az animációk és mozgások felhasználóbarát és interaktív élményt teremtenek a látogatók számára. Ezek a hatások segítenek kihangsúlyozni a fontos információkat, irányítani a felhasználók figyelmét és könnyen érthetővé tenni a weboldal vagy alkalmazás működését.
 2. Vonzó megjelenés: Az animációk és mozgások vizuális vonzerőt adnak a digitális tartalmaknak, így élvezetesebbé és emlékezetesebbé teszik a felhasználói élményt. Ezek az élénk és kreatív hatások vonzóbbá tehetik az adott weboldalt vagy alkalmazást.
 3. Felhasználói útmutatás: Az animációk segíthetnek az útmutatásban és az irányításban a felhasználóknak, különösen az új látogatók vagy regisztrált felhasználók számára. Például animációk segítségével lehet mutatni, hogyan lehet egy űrlapot kitölteni, vagy hogyan navigálhatnak az adott oldalon.
 4. Branding és arculat: A kreatív és egyedi animációk segítenek erősíteni a vállalkozás arculatát és brandjét. Az adott vállalkozás stílusához illő animációk egyedi és megkülönböztető megjelenést adnak a weboldalnak vagy alkalmazásnak.

A mozgás és animációk megfelelő és mértékletes használata a webdesignban és digitális tervezésben elősegítheti a látogatók elköteleződését, az oldalon való hosszabb tartózkodást és a konverziók növelését. Fontos azonban, hogy ne túlterheljük ezekkel az elemekkel az oldalt, és mindig figyelembe vegyük a felhasználói élményt és a weboldal teljesítményét.

3.) A holografikus és 3D hatások olyan vizuális effektek, amelyek a digitális tervezésben és kreatív projektekben használhatók. Ezek a hatások különleges és érdekes megjelenést adnak a vizuális elemeknek, amelyek úgy tűnnek, mintha a képernyőből kiemelkednek vagy térbeli mélységet mutatnak.

 1. Holografikus hatások: A holografikus hatások olyan vizuális effektek, amelyeket gyakran a fényvisszaverődés és az optikai illúziók segítségével hoznak létre. Ezáltal az objektum úgy tűnik, mintha háromdimenziós lenne, és különleges fényjátékot mutat. Ezek az effektek leginkább hologrammokra emlékeztetnek, és az adott elem úgy tűnik, mintha lebegne a háttéren vagy egyéb felületen.
 2. 3D hatások: A 3D hatások olyan vizuális megjelenítési technikák, amelyek háromdimenziós mélységet és perspektívát adnak a képeknek vagy grafikáknak. Ezek az effektek a képeknek térbeli dimenziót kölcsönöznek, és azt sugallják, mintha az adott elem a képernyőből kiemelkedne vagy belenyúlna a mélységbe. A 3D hatások gyakran valósághűbb és élethűbb megjelenést adnak a digitális tartalmaknak.

Mind a holografikus, mind a 3D hatások kreatív és látványos megjelenést biztosítanak a digitális tervezésben, weboldalakon, alkalmazásokban és média tartalmakban. Ezek az effektek lehetővé teszik a tervezők számára, hogy egyedi és lenyűgöző vizuális élményeket hozzanak létre, amelyek elvarázsolják a felhasználókat és kiemelik az adott tartalmat a versenytársak közül. Az ilyen hatások használata különösen alkalmas lehet a termékek bemutatására, prezentációkban, marketing anyagokban és egyéb kreatív projektekben.

4.) A sötét mód (angolul: Dark Mode) egy olyan funkció, amely lehetővé teszi egy weboldal, alkalmazás vagy operációs rendszer felhasználói felületének és háttérszíneinek sötétebb megjelenítését. Az alapötlet az, hogy a hagyományos világos háttér helyett sötétebb témát alkalmazzon, ami általában fekete vagy sötét színekkel kombinálva.

A sötét mód népszerűsége az elmúlt években jelentősen megnőtt, és számos platform, alkalmazás és weboldal támogatja ezt a funkciót. Ennek oka többek között az alábbiakban rejlik:

 1. Szemkímélő: A Sötét mód használata csökkentheti a szemfáradtságot és a kék fény káros hatásait, különösen sötét környezetben vagy éjszakai használatkor. Ezáltal kellemesebb és könnyebben olvasható lehet az adott tartalom.
 2. Energiatakarékosság: A Sötét mód használata különösen előnyös okostelefonok és egyéb kijelzők esetén, mivel fekete vagy sötét háttérrel kevesebb energiát fogyaszt a kijelző. Ez növelheti az eszköz akkumulátorának élettartamát és energiatakarékosságot eredményezhet.
 3. Stílusos megjelenés: A sötét színek és a kontrasztos megjelenítés sokak számára vonzóvá vált a modern és stílusos megjelenés miatt. A Sötét mód gyakran elegáns és trendi megjelenést kölcsönöz az alkalmazásoknak és weboldalaknak.

Sötét mód alkalmazása ma már nemcsak a szoftvereknél jellemző, hanem egyre több weboldalon és alkalmazásban is elérhetővé válik a felhasználók részére. A felhasználók többsége számára előnyös lehetőséget nyújt, mivel az olvasást és böngészést kellemesebbé és kényelmesebbé teheti, különösen gyenge fényviszonyok között.

5.) Az AR (Augmented Reality) és VR (Virtual Reality) integráció olyan technológiákat jelent, amelyek a valóság kiterjesztéséhez és a virtuális valóság megteremtéséhez kapcsolódnak a digitális térben. Ezek a technológiák forradalmasítják a felhasználói élményt, és lehetővé teszik az interaktív és élethű élmények létrehozását különböző online platformokon, például weboldalakon, alkalmazásokban és digitális tartalmakban.

 1. AR (Augmented Reality – Kiterjesztett valóság): Az AR a valóság kiterjesztését teszi lehetővé, ahol a valós világ környezetéhez digitális objektumokat és információkat illesztenek hozzá. Ez az integráció lehetővé teszi, hogy a felhasználók valós környezetükben tapasztalják meg a virtuális elemeket, például a mobiltelefon vagy tablet kameráján keresztül. Ezzel a technológiával olyan élményeket lehet teremteni, ahol a digitális objektumok interakcióba lépnek a valós környezettel, például termékek kipróbálása az otthonban, virtuális jelzőtáblák vagy oktató anyagok megjelenítése.
 2. VR (Virtual Reality – Virtuális valóság): A VR technológia létrehozza a teljesen virtuális környezetet, amely elkülönül a valós világtól. Ezáltal a felhasználók egy teljesen új, digitálisan generált világban érzik magukat, ami lehetővé teszi az interaktív és élethű élményeket. A VR technológiával a felhasználók teljes mértékben belemerülhetnek a virtuális környezetbe, például 360 fokos videók vagy játékok által.

Az AR és VR integrációk egyre elterjedtebbé válnak a webes alkalmazásokban, online vásárlás élményében, oktatásban, média- és szórakoztató tartalmakban. Ezek a technológiák lehetővé teszik a kreativitást és az innovációt az online térben, és új dimenziókat nyitnak meg a felhasználók számára a digitális élmények terén. Az AR és VR integrációval a cégek és weboldalak tulajdonosok élethű és interaktív élményeket nyújthatnak a felhasználóknak, ami elősegíti a jobb elköteleződést és emlékezetessé teszi a weboldalakat vagy alkalmazásokat.

6.) Az illusztrációk és képesített tartalom olyan elemekre utalnak, amelyeket a webdesignban és a tartalomkészítésben használnak. Ezek a vizuális elemek hozzájárulnak a weboldalak és online tartalmak vonzerejéhez, érthetőségéhez és az üzenet hatásosságához.

 1. Illusztrációk: Az illusztrációk képek, rajzok vagy grafikák, amelyek kézzel vagy digitális eszközökkel készülnek. Az illusztrációk használata sokoldalú, mivel lehetővé teszi a tervezők számára, hogy egyedi és egyedi stílusú képeket hozzanak létre, amelyek segítenek kiemelkedni a tömegből. Az illusztrációk kreatív és személyre szabott megoldást kínálhatnak az egyedi tartalmak létrehozásához, emellett segíthetnek bonyolultabb koncepciók vagy üzenetek megértésében is.
 2. Képesített tartalom: A képesített tartalom olyan szöveges tartalmakat jelent, amelyekhez illusztrációk, képek vagy grafikák kapcsolódnak, hogy segítsenek a tartalom könnyebb megértésében vagy feldolgozásában. Ezek a vizuális elemek segítenek a szöveges tartalom kiegészítésében és hangsúlyozásában. A képekkel vagy grafikákkal illusztrált tartalmak vizuálisan vonzóbbá és emlékezetesebbé tehetik a weboldalt vagy a cikket, ezáltal javítva a felhasználói élményt és növelve az információ feldolgozásának hatékonyságát.

Az illusztrációk és képesített tartalom használata segít egyedi és vonzó megjelenést nyújtani a weboldalaknak és tartalmaknak, ami fontos szerepet játszik a felhasználók elköteleződésében és a weboldalak hatékonyságában. A kreatív és informatív vizuális elemek alkalmazása lehetőséget nyújt a vállalkozásoknak és weboldalak tulajdonosoknak, hogy kiemelkedjenek a versenytársak közül és hatékonyan közvetítsék az üzenetüket a látogatók felé.

7.) Az adatvezérelt design egy olyan tervezési megközelítés, amely az adatokat és felhasználói információkat helyezi a tervezés középpontjába. Ennek a módszernek az alapja az, hogy az adatok elemzése és értelmezése alapján hozunk döntéseket és alkotunk megoldásokat a tervezési folyamat során.

Az adatvezérelt design lényege, hogy ne pusztán a tervezők intuícióira, érzéseire vagy szubjektív véleményére támaszkodjon a weboldal, alkalmazás vagy termék tervezése, hanem a felhasználói viselkedésre és igényekre alapozott, mérhető és kimutatható adatokra épüljön.

Ez azt jelenti, hogy a tervezők és fejlesztők a felhasználói adatok elemzésével határozzák meg a weboldal vagy alkalmazás designjának és funkcionalitásának irányát. Az adatvezérelt design segít azonosítani, hogy a felhasználók milyen módon használják a terméket, milyen gondokkal találkoznak, és mely területeken lehet javítani az élményt.

Egy adatvezérelt tervezési folyamat magában foglalja a felhasználói kutatást, a felhasználói teszteket, a felhasználói élmény elemzését és más adatok gyűjtését. Az adatok alapján az elemzők és tervezők készítenek informált döntéseket, amelyek célja a felhasználói elégedettség és a konverziók növelése. Az adatvezérelt design segíti a tervezőket abban, hogy olyan termékeket és szolgáltatásokat hozzanak létre, amelyek valóban megfelelnek a felhasználók igényeinek és szükségleteinek.

Az aktuális webdesign trendekkel való lépéstartás nem csak a nagyobb vállalkozások előnye, hanem nekünk, kisvállalkozóknak is fontos stratégia lehet a versenyképesség, valamint a sikeres online jelenlét érdekében. Az új trendek alkalmazásával weboldalaink modernnek,  vonzónak tűnnek majd, ami pozitív hatással lehet az ügyfélszerzésre, elköteleződésre.

Bízom benne, hogy ez a blogbejegyzés segített megismerni az aktuális webdesign trendeket és rávilágított arra, hogy milyen fontos azok helyes alkalmazása. Az új trendek nyitottak az innovatív és kreatív megoldásokra, így bátran tegyünk kísérleteket a weboldalunk fejlesztése során, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak!

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a bejegyzést, és sok sikert kívánok weboldalad fejlesztéséhez és a trendek követéséhez! Ha bármilyen kérdésed vagy gondolatod van a témával kapcsolatban, ne habozz megosztani.

Fotó:
fauxels: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/eszkoz-jovo-szorakozas-viselet-3183164

Kapcsolat

Telefon:

06 30 275 85 25

E-mail:

hello[kukac]tejegrafika.hu

Hasznos linkek

Általános Szerződési Feltételek

Adatvédelmi tájékoztató

Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-136813/2018

Közösségi média

További grafikák, képek és információk rólam az Instagram-on és a Facebook-on.

Minden jog fenntartva! Az oldalon található szövegeket és képeket szerzői jog védi! Tóth Judit EV. írásos engedélye nélkül sem részben, sem egészében nem használható fel az oldal tartalma! Minden engedély nélküli felhasználás 50.000 Ft/nap költséget von maga után!